Výstava Švédští tátové

Pětadvacet velkoformátových portrétů švédských otců, kteří se rozhodli zůstat se svými dětmi doma na rodičovské dovolené, dočasně obsadilo prázdné místo proluky po bývalé květinové síni na Masarykově náměstí. Putovní výstava švédského držitele ceny World Press Photo Johana Bävmana obohatí centrální náměstí do 4. listopadu.

Švédští tátové – dojemná putovní výstava uznávaného fotografa Johana Bävmana – dorazila v minulém týdnu do Ostravy. Pětadvacet velkoformátových portrétů bylo vystaveno na rohu ulic Zámecká a Dlouhá, tedy v prázdné proluce po bývalé květinové síni na Masarykově náměstí.

Výstava vlastně zkoumá, co tatínky vedlo k rozhodnutí zůstat se svými dětmi doma, jakou zkušenost jim rodičovská přinesla a jak se v důsledku změnil jejich vztah k partnerkám i dětem. Cílem výstavy je ukázat přínosy rovnosti můžu a žen v rodičovství pro jednotlivce i společnost,“ přibližuje Martin Severýn z kulturního oddělení švédského velvyslanectví v ČR.

Velkoformátové portréty budou na ostravském Masarykově náměstí vystaveny do 4. listopadu, jakožto společný projekt Švédského institutu, Velvyslanectví Švédska, projektu Refill Ostrava a kulturního centra Cooltour Ostrava. Výstava se koná pod záštitou starostky městské části Moravská Ostrava a Přívoz paní Petry Bernfeldové.